Μενού Κλείσιμο

Γράμμα προς τους γονείς

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες

Με την επιστολή αυτή, εκ μέρους της διεύθυνσης και των καθηγητών του σχολείου, αφενός σας εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχές μας για μια σχολική χρονιά γεμάτη υγεία και δημιουργική διάθεση, αφετέρου σας υπενθυμίζουμε ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η πατρίδα μας επιζητούμε από εσάς την εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία προς όφελος των παιδιών μας.

Θεωρούμε σκόπιμο να σας τονίσουμε ότι η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στο ρόλο που έχει το σύγχρονο σχολείο.

1. Θεωρούμε σκόπιμο από την αρχή της παρούσας επιστολής να σας τονίσουμε ότι η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των Καθηγητών είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου και την παραγωγή του ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου μας. Θεωρούμε επίσης απαραίτητο να σας επισημάνουμε ότι η τάξη, η ησυχία και το πολιτισμένο και ήρεμο κλίμα μέσα στην αίθουσα αλλά και στην αυλή του σχολείου είναι προϋποθέσεις αρμονικής συνεργασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Στην προσπάθειά μας αυτή επιθυμούμε και επιδιώκουμε η βελτίωση να είναι αποτέλεσμα της συνειδητής τήρησης των κανόνων του Σχολείου μας από τους μαθητές μας με τη βοήθεια και της δικής σας στενής συνεργασίας. Για τις περιπτώσεις εκείνες όμως κατά τις οποίες κάποιοι μαθητές δε θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε στη χρήση πειθαρχικών μέτρων, τα οποία δεν αποτελούν ασφαλώς τον καλύτερο και πιο επιθυμητό τρόπο ομαλής λειτουργίας του Σχολείου. Για μας η επιβολή ποινής σε μαθητή είναι η έσχατη επιλογή, διότι θεωρούμε ότι η συστηματική και ειλικρινής νουθεσία και η παιδαγωγική επιείκεια συνδυασμένη με την μεταμέλεια του μαθητή καταλαγιάζει και θεραπεύει την εφηβική ψυχή του και τον παιδαγωγεί ουσιαστικά. Βέβαια θεωρώ ότι η ατιμωρησία σε μια σχολική κοινωνία, εκτός του ότι είναι το μέγιστο αντιπαιδαγωγικό μέτρο, οδηγεί σταδιακά στην απειθαρχία, στην απαξίωση του σχολείου και στην ασυδοσία.

2. Επιδίωξή μας είναι να πετύχουμε τα παραπάνω με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, κυρίως με συχνή ενημέρωση των μαθητών/τριών μας, με συζήτηση ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές στην τάξη και προπάντων με τις συχνές συστάσεις από τον Διευθυντή του σχολείου. Ελπίζουμε ότι έτσι θα εμπνεύσουμε στα παιδιά αίσθηση μεγαλύτερης ευθύνης απέναντι στο Σχολείο, σεβασμό στους σχολικούς χώρους και αποφυγή πράξεων ή παραλείψεων που αντιστρατεύονται το θεσμό του Σχολείου.

3. Αισθανόμαστε όμως την ανάγκη να ζητήσουμε τη συνδρομή σας στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, ώστε η προσπάθειά μας να είναι αποτελεσματικότερη. Ειδικότερα, σας παρακαλούμε να φροντίζετε :

· Για την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/τριών, δηλαδή το αργότερο στις 8 :10΄ π.μ. να είναι στο σχολείο.

· Να αποφεύγετε να ζητάτε άδειες απουσίας των μαθητών/τριών από τα μαθήματα. Χρήση άδειας πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης και πάντοτε αφού ενημερώστε έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου. Σε μια τέτοια περίπτωση οφείλετε να συνεννοείσθε τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση του σχολείου και για μεγαλύτερη ασφάλεια να έρχεσθε οι ίδιοι να παραλαμβάνετε το παιδί σας από το σχολείο.

Γενικότερα θα συμβάλλετε ουσιαστικά στη φοίτηση, την επίδοση και την ασφάλεια του παιδιού σας εάν μας ενημερώνετε, έστω τηλεφωνικά, για ο,τιδήποτε συμβαίνει σ? αυτό.

· Να συμβουλεύετε και σεις από την πλευρά σας τα παιδιά να αποφεύγουν τις καθυστερήσεις, τις αυθαίρετες απουσίες, την  κατάχρηση αδειών, τη χωρίς άδεια έξοδο από το Σχολείο στη διάρκεια των διαλειμμάτων, τη ρύπανση των κοινόχρηστων χώρων του Σχολείου (αναγραφή φράσεων και συνθημάτων-γκράφιτι), τις φθορές των σχολικών εγκαταστάσεων, κ.ά. Ιδιαίτερα να επισημάνετε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να φέρνουν στο σχολείο χρήματα, πολύτιμα αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με τη σχολική πράξη, όπως κινητά τηλέφωνα, κασετόφωνα, walkman, πατίνια, επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά. και να τους υπενθυμίζετε ότι σε περίπτωση κατοχής και χρήσης κινητού τηλεφώνου στο σχολείο θα τιμωρούνται αυστηρά.

· Τέλος, να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επιδεικνύουν πνεύμα καλής συνεργασίας και τήρησης του σχολικού κανονισμού