Μενού Κλείσιμο

Μουσεία Ζωγράφου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ * Γουναροπούλου 6 και Φρυγίας  2107777601

Ιδρύθηκε το 1977 και στεγάζεται στο σπίτι-ατελιέ του διάσημου ζωγράφου Γεωργίου Γουναρόπουλου, όπου έζησε μετά την επιστροφή του από το Παρίσι μέχρι το θάνατό του, το 1977, και ζωγράφισε τις ονειρικές του μορφές. Αποτελεί εκθεσιακό χώρο με μόνιμη έκθεση.

Περιλαμβάνει : 32 έργα του Γουναρόπουλου, ελαιογραφίες, 14 πίνακες με μαύρο μολύβι και χρώματα, 5 μελέτες του ζωγράφου και πολλά προσωπικά του αντικείμενα μεταξύ των οποίων και το καλάμι με το οποίο συνήθιζε να ψαρεύει ατελείωτες ώρες.

Το πολιτιστικό κέντρο «G. Gounaro» φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγράφων, διαλέξεις, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας και σκηνοθεσίας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ * Α. Παναγούλη 17  2107703713

Το μουσείο βρίσκεται υπό επισκευή και θα αποτελέσει στο μέλλον μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Θα περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες από τις θεατρικές παραστάσεις της μεγάλης ηθοποιού, κουστούμια και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στις παραστάσεις, αλλά και προσωπικά της αντικείμενα.

Θα στεγάζει και μερικά έπιπλα-αντίκες του λογοτέχνη Στρατή Δούκα και τη συλλογή του συλλέκτη Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, η οποία αποτελείται από πίνακες ζωγραφικής παλαιότερων αλλά και νεότερων Ελλήνων ζωγράφων, όπως είναι ο Γ. Γουναρόπουλος, ο Δ. Μπισκίνης, ο Δ. Μυταράς, ο Αλ.Φασιανού , ο Γ. Σπυρόπουλος, ο Γ. Γαΐτης και ο Πανταλέων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ * Ανακρέοντος 38  2107773946

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Παρασκευή, Κυριακή: 10:00-14:00

ΒΙΛΑ ΒΟΥΓΑ (τμήμα πνευματικού κέντρου) * Γεωργίου Ζωγράφου 17 210-7751951

Χρησιμοποιείται ως περιστασιακός εκθεσιακός χώρος, που λειτουργεί ως τμήμα του πνευματικού κέντρου του Δήμου. Κατά περιόδους φιλοξενούνται εκθέσεις ποικίλου περιεχομένου (ζωγραφικής, ψηφιδωτού, τέχνης με σύρμα, ξυλογλυπτικής κ.λπ.) όχι πολύ διάσημων καλλιτεχνών.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ * Ανακρέοντος 60 2107706271

Περιλαμβάνει τμήματα καλλιέργειας των τεχνών, στα οποία οι δημότες συμμετέχουν δωρεάν. Εμπεριέχει :

*  Θεατρικό εργαστήρι : διδάσκεται για δυο χρόνια υποκριτική, ορθοφωνία, ιστορία του θεάτρου κ.λπ. και συγκροτείται θεατρική ομάδα του Δήμου, που δίνει παραστάσεις.

* Εργαστήρι ζωγραφικής : διδάσκονται διαφορετικές τεχνοτροπίες στη ζωγραφική και γίνονται εκθέσεις των έργων των μαθητών.

*  Εργαστήρι κινηματογράφου : το κοινό έρχεται σε επαφή με τις τεχνικές πραγματοποίησης των κινηματογραφικών ταινιών, μαθαίνουν για σκηνοθεσία, σενάριο, εικόνα, ήχο και μοντάζ και στο τέλος της χρονιάς δημιουργούν δυο ταινίες για το φεστιβάλ κινηματογράφου της Δράμας.

* Χορωδία : προετοιμάζει τα μέλη της να έχουν άμεση επαφή με τη μουσική, να εργάζονται συλλογικά και να συμμετέχουν σε μουσικές εκδηλώσεις .

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ * Γεωργίου Ζωγράφου 17

Φιλοξενεί το φεστιβάλ, που πραγματοποιεί η θεατρική ομάδα του Δήμου κάθε χρόνο και τους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες, που πραγματοποιούν κάθε Σεπτέμβριο ερασιτεχνικές ομάδες από όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ * Κρίνων 24 , Νέα Διεύθυνση : Ιωάννη Θεολόγου 22  2107704605

Είναι δανειστική βιβλιοθήκη και ανοικτή σε κάθε μέλος της. Είναι εξοπλισμένη με μεγάλη ποικιλία βιβλίων, που καλύπτουν όλους τους τομείς της γνώσης.  Κάθε χρόνο πραγματοποιείται έκθεση βιβλίου στην οδό Ανακρέοντος 60.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ * Γεωργίου Ζωγράφου 112  2107715800

Από τα πρωτοπόρα Ωδεία της χώρας μας. Προσφέρει μουσική παιδεία στους δημότες με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Διδάσκονται ποικίλα μουσικά όργανα, θεωρία και φωνητική από έμπειρους εκπαιδευτές, που αποτελούν μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας Ελληνικής Ραδιοφωνίας.  Κάθε χρόνο πραγματοποιείται έκθεση μουσικών οργάνων.

ΥΠΑΘΙΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ * Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου 2107287000

Περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση των ευρημάτων από τις ανασκαφές στην Πλατεία Συντάγματος για την κατασκευή του μετρό.

Σε κατάλληλα διαμορφωμένα επίπεδα εκτίθενται προστατευμένα κάτω από ένα μεταλλικό στέγαστρο τα κατάλοιπα των ρωμαϊκών λουτρών (δεξαμενές και υπόκαυστα των καυτών, χλιαρών και ψυχρών δωματίων) και το εκμαγείο του χυτηρίου αγαλμάτων της κλασικής εποχής. Επίσης εκτίθενται πεσσοί του ρωμαϊκού υδραγωγείου, περίβολοι τάφων, ένα στόμιο ρωμαϊκού πηγαδιού, τμήματα βυζαντινής αποθήκης για σιτηρά και τμήματα του αποχετευτικού συστήματος της Αθήνας της αρχαιότητας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ * Κτίριο Γεωλογίας, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 2107274112, 2107274124

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9.00-14.00 (εκτός Σαββάτου, Κυριακής και αργιών)

Η συλλογή αποτελείται από 10000 δείγματα ορυκτών και 15000 δείγματα πετρωμάτων και μεταλλευμάτων, από τα οποία σήμερα εκτίθενται 2500 δείγματα ορυκτών και 400 δείγματα πετρωμάτων.
Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται ορυκτά που ανήκουν στα ωραιότερα του κόσμου: σπάνια δείγματα από ορυκτά του Λαυρίου (όπως αυτό του σταλαγμίτη από σμισθονίτη), μεταλλικά, πυριτικά και ανθρακικά ορυκτά από την Ελλάδα και το εξωτερικό (σπάνιους κρυστάλλους από την Ιαπωνία, τη Χαλκιδική, τη Σαξονία και την Αμερική), ημιπολύτιμους και πολύτιμους λίθους από τα Ουράλια (κρυστάλλους από τοπάζι και ζιρκόνιο), καθώς και μερικά δείγματα μεγάλους μεγέθους (όπως ένας κρύσταλλος χαλαζία από τη Βραζιλία).
Στη δεύτερη αίθουσα βλέπουμε τη συστηματική συλλογή ορυκτών, συλλογές πετρογραφικές (δείγματα και ντοκουμέντα για την ιστορία των ηφαιστείων της Σαντορίνης και των Μεθάνων και ποικίλα διακοσμητικά πετρώματα από τον ελλαδικό χώρο) και κρυσταλλογραφικές, ακατέργαστους και επεξεργασμένους πολύτιμους λίθους, και γλυπτά από πολύτιμους λίθους (τα οποία εκτίθενται δίπλα στο υλικό κατασκευής τους).
Το μουσείο διαθέτει και αίθουσα προβολών και διαλέξεων.

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ * Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημιούπολη 2107274609, 2107293993  FAX  210-7274619, 210-7231634  e-mail : zoolmuse@biol.uoa.gr

Αποτελεί το παλαιότερο και πλουσιότερο ζωολογικό μουσείο της Ελλάδας και τμήμα του Εθνικού Φυσιογνωμικού Μουσείου. Στο μουσείο περιλαμβάνονται είδη ζώων από όλες τις κατηγορίες.

Οι βασικοί στόχοι του μουσείου είναι :

α) η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας
β) η ευαισθητοποίηση του κοινού σε τέτοια θέματα
γ) η έρευνα
δ) η εκπαίδευση των φοιτητών
ε) η παροχή συμβουλών.

Στο μουσείο θα μπορέσουμε να απολαύσουμε σε πιστή αναπαράσταση μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον μια καμηλοπάρδαλη, μια παρέα λιονταριών, ένα λιοντάρι να επιτίθεται σε μια ζέβρα, πολικές και ινδικές αρκούδες και πολλά μεγάλα θηλαστικά.
Επίσης, εκτίθεται μια πλούσια συλλογή ορνιθοπανίδας (δείγματα πουλιών που ζουν στην Ελλάδα), αυγά πουλιών, δείγματα από φωλιές.. Ο επισκέπτης μπορεί να δει μια υπέροχη συλλογή ερπετών, και ψαριών (διαβολόψαρο, φεγγαρόψαρο, καρχαρία, μια ρυγχοφάλαινα των 10 μέτρων κ.α.). Εντύπωση προκαλούν και οι συλλογές με τα μαλάκια, τα κολεόπτερα, τα λεπιδόπτερα και τους πίνακες από τους βιότοπους και τα οικοσυστήματα της Ελλάδας.
Υπάρχουν, βέβαια, και προθήκες με ταριχευμένα ζώα από πολλά μέρη της γης, όπως αγριοκάτσικα, αγριογούρουνα, αγριόγιδα, τρωκτικά, προβατοβόες και ιπτάμενους κυνοκέφαλους.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε το τμήμα της έκθεσης που περιλαμβάνει ευρήματα, όπως τα κρανία, τα αφρικάνικα ξύλινα αγάλματα, οι σκελετοί και οι εικόνες σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου και τη σχέση του με τα ζώα.

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ * Κτίριο Θετικών Επιστημών, Πανεπιστημιούπολη 2107274174, 2107247322

Ώρες λειτουργίας: 9.00-13.30 καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής

Ιδρύθηκε το 1906 και παλαιότερα στεγαζόταν στο κτίριο Κωστή Παλαμά στην οδό Ακαδημίας. Στην  Πανεπιστημιούπολη μεταφέρθηκε το 1981. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει απολιθώματα ζώων και φυτών όλων των ηλικιών από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και αναπαραστάσεις παλαιότερων περιβαλλόντων και στρωματογραφικές συλλογές.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει απολιθώματα ? ηλικίας 5 εκατομμυρίων ετών ? σπονδυλωτών  ζώων από το Πικέρμι Αττικής, όπως πιθήκων, υαινών, αιλουροειδών, ρινόκερων, καμηλοπαρδάλεων και ιππαρίων. Επίσης θα δει οστά ρινόκερου, ελαφιού, ιπποπόταμου, αλόγων, βοοειδών και χαυλιόδοντες ελεφάντων από τη λεκάνη της Μεγαλόπολης, αλλά και δείγματα από τον Παλαιοζωικό, Μεσοζωικό και Καινοζωικό αιώνα. Εντυπωσιακά είναι και τα δείγματα των προγόνων του ανθρώπου, όπως του Αυστραλοπίθηκου, του Homo Erectus και του Homo Sapiens. Επίσης, υπάρχει μια στρωματολογική κλίμακα, στην οποία φαίνονται οι γεωλογικοί αιώνες και περίοδοι, ώστε να κατανοήσει κάποιος τη δημιουργία της γης και την εμφάνιση ζωής πάνω σε αυτήν. Τέλος, μοναδικά είναι τα οστά νάνων ελεφάντων που βρέθηκαν στην Τήλο και το κρανίο ενός μαστόδοντου από τη Χίο.

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ * Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημιούπολη 2107274356, 2107283780 Επισκέψεις μόνο μετά από τηλεφωνική συνεννόηση

Το μουσείο εξυπηρετεί κυρίως ερευνητές και τους εκπαιδευόμενους φοιτητές του τμήματος Βιολογίας. Περιλαμβάνει 117000 δείγματα αποξηραμένων φυτικών ειδών, τις παλαιότερες συλλογές των von Heldreich, Ορφανίδη και Τούντα, καθώς και νεότερες που δημιούργησαν τα τμήματα του Πανεπιστημίου (σ? αυτές θα βρούμε υλικό για μύκητες και δείγματα σπερματοφύτων και φυκών). Μέρος των δειγμάτων του ελλαδικού χώρου είναι διαθέσιμο για δανεισμό ή ανταλλαγή με φυτά από όλο τον κόσμο και ειδικά τη Μεσόγειο.

Στο μουσείο μπορούμε να θαυμάσουμε την έκθεση «Αττικό τοπίο και περιβάλλον», η οποία συνοδεύεται από πλούσιο εποπτικό υλικό και μας πληροφορεί για την ιστορία του τοπίου της Αττικής από την προϊστορία ως τις μέρες μας.

Στις αίθουσες της έκθεσης θα δούμε εκμαγεία από αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ο έφηβος των Αντικυθήρων και η επιτύμβια στήλη του Αριστίωνα, μια μακέτα του Πειραιά και μια άλλη του Σουνίου και φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων της Αττικής. Στην έκθεση, επίσης, θα βρούμε προπλάσματα της εξάπλωσης των κατοικιών γύρω από την Αθήνα και αεροφωτογραφίες για την κατάσταση του περιβάλλοντός της και για τη χρήση της γης κατά τα έτη 1945, 1960 και 1987. Σε μακέτες μάλιστα παρουσιάζονται τα προβλήματα της Αττικής (πυκνή κατοίκηση, ρύπανση της ατμόσφαιρας και αρνητικές επιπτώσεις αυτών στα μνημεία της, τα μεγάλα έργα και οι συνέπειες για το περιβάλλον).

Τέλος, στο κεντρικό τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται οι βιότοποι και τα σπήλαια της Αττικής και δίνονται πληροφορίες για τη γεωλογία, το κλίμα, τη χλωρίδα και την πανίδα της.