Μενού Κλείσιμο

Εργαστήριο Πληροφορικής

Το σχολείο μας διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής.

binary comment

Αποτελείται από 12 σταθμούς εργασίας για του μαθητές και ένα κεντρικό server για τον εκπαιδευτικό. Τόσο οι σταθμοί εργασίας όσο και ο server ?τρέχουν? ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ.Λ.Α.Κ.).

Έτσι οι σταθμοί εργασίας έχουν εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Linux Kubuntu 18.04 LTS και ο server το λειτουργικό σύστημα Ubuntu 20.04 LTS.

Όλοι οι σταθμοί εργασίας ελέγχονται από τον server, μέσω ειδικού λογισμικού (epoptes).

Με αυτό το λογισμικό, παρακολουθούνται όλοι οι υπολογιστές από τον κεντρικό server, με δυνατότητα επέμβασης από μακριά, στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και σε όλους μαζί. Έχει την δυνατότητα κλειδώματος των οθονών, καθώς και εκκίνηση και τερματισμών όλων των σταθμών εργασίας. Επίσης ο εκπαιδευτικός έχει την δυνατότητα να δείχνει την οθόνη του, σε όλους τους σταθμούς εργασίας.

Το λογισμικό που διδάσκεται στους μαθητές μας είναι:

Εφαρμογές γραφείου Libreoffice 7.0.1 Writer(Word), Calc(Excel), Impress(Powerpoint), Math(μαθηματικοί τύποι).
Προγραμματισμός Online scratch 3.0 σε μικρότερες τάξεις.
  Python για την Γ? τάξη.
  Wiring για προγραμματισμό σε ρομποτικά συστήματα Αrduino.
  EV3 Programming Language, για προγραμματισμό σε ρομποτικά συστήματα LEGO.
Εφαρμογές σχεδίασης Gimp(σχεδίαση-φωτογραφία), Inkscape (svg), Libreoffice Design

 

Οι μαθητές του σχολείου μας, έρχονται σε επαφή με διάφορα ρομποτικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αρχικά εξασκούνται πάνω στους αυτοματισμούς και έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον προγραμματισμό, πάνω σε πέντε σταθμούς εργασίας Arduino που διαθέτουμε.

Δείτε ένα video από τη συμμετοχή μας σε διαγωνισμό ρομποτικής.

Έτσι μαθαίνουν βασικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες και χρήσεις αυτών, καθώς και πως αυτά συνδέονται μεταξύ τους, πάνω σε ειδικά συστήματα breadboards. Κατόπιν ακολουθεί o έλεγχος αυτών των συστημάτων με προγραμματισμό του μικροελεγκτή Arduino σε γλώσσα wiring.

Στην ενότητα του υλικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι μαθητές μαθαίνουν πάνω σε ένα πειραματικό μοντέλο που έχουμε δημιουργήσει, πως να συναρμολογούν ? κατασκευάζουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα εξαρτήματα και οι μονάδες είναι πλήρως λειτουργικές, οπότε στο τέλος της συναρμολόγησης, ο υπολογιστής πρέπει να λειτουργεί.

Έχουμε επίσης κατασκευάσει ένα σύστημα δυαδικής αναπαράστασης μιας θέσης μνήμης RAM, του υπολογιστή με χρήση LEDs, έτσι ώστε οι μαθητές να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο, πως η πληροφορία (χαρακτήρες, αριθμοί) αποθηκεύεται στην μνήμη του υπολογιστή.

Έτσι γράφοντας ένα χαρακτήρα ή ένα αριθμό, ανάβουν τα αντίσtοιχα leds τα οποία αναπαριστούν το byte αυτό.

Στο εργαστήριο πληροφορικής, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19, δεν γίνονται πλέον ομαδικές εργασίες και συμμετοχή του σχολείου μας σε ρομποτικούς διαγωνισμούς.

Στα επιπλέον μέτρα που λαμβάνουμε, για την ασφαλή λειτουργία του εργαστηρίου, λόγω κορονοϊού, εκτός της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της απολύμανσης της αίθουσας, κάθε φορά που αλλάζει τμήμα, είναι και η υποχρεωτική χρήση γαντιών μιας χρήσης από τους μαθητές μας. Για τον λόγω αυτό παρακαλούνται οι γονείς των μαθητών μας, να τα προμηθεύουν με αυτά μια φορά την εβδομάδα που έχουμε πληροφορική.